Kuchnia to dziś serce każdego mieszkania. To właśnie tu, codziennie, przygotowujemy posiłki, siadamy do wspólnego jedzenia, zmywamy talerze, czy też po prostu się spotykamy i rozmawiamy. Nieograniczony dostęp do kluczowych elementów (lodówka, kuchenka, zlew) musi iść w parze z lekkością i niezawodnością rozwiązań, z których korzystać będziemy przez najbliższe lata. Czy zatem dobrym pomysłem jest wstawienie tu betonowego elementu?
Odrobina betonu w kuchni
W kuchni ma być przyjemnie, komfortowo, funkcjonalnie i estetycznie. Choć, ze względu na charakter pomieszczenia, jest jedna nadrzędna cecha – tu ma być przede wszystkim higienicznie. Łatwość utrzymania porządku, odporność na zabrudzenia oraz szybkość czyszczenia to wymagania stawiane właśnie tu przez architektów wnętrz. Nic dziwnego, że dominującymi rozwiązaniami jest estetyczna terakota oraz glazura odporna na uszkodzenia i zabrudzenia. Do pełnego utrzymania należytej czystości wystarczy przetarcie jej mopem. Funkcjonalny blat zapewnia podstawę do przyrządzania posiłków a wygodny zlew do utrzymania porządku po jego zakończeniu. Czy jest tu miejsce na beton?
Beton to przecież podstawowy materiał budowlany. To właśnie z charakterystycznej szarej mieszanki cementu, kruszywa i wody, wykonuje się najważniejsze elementy konstrukcyjne, takie jak np. fundamenty czy ściany nośne. Jego ogromna wytrzymałość i zdolność do przenoszenia największych obciążeń wciąż jest niezastąpiona. Ale wraz z nowymi trendami w architekturze, m.in. minimalizmowi i industrializmowi, beton wszedł na salony. Specjalna jego odmiana, tzw. beton architektoniczny, podbija serca architektów. Czy znajdzie się miejsce dla niego także w kuchni?
Betonowy zlew
Dzisiaj kuchenne zlewy mają być przede wszystkim lekkie, wytrzymałe i ergonomiczne. Choć wciąż najpopularniejsze rozwiązania bazują na emaliowanych konstrukcjach i materiałach kompozytowych to systematycznie rosnącą popularnością cieszą się te oparte o inne materiały. Choć trudno w to uwierzyć, do nich należy również beton.
Betonowy zlew ma szereg zalet. Łatwość formułowania mieszanki cementu, kruszyw i wody, daje możliwość wykonania tradycyjnych kształtów, jak również wyszukanych, indywidualnych form. Jego wysoka wytrzymałość i odporność na uszkodzenia jest doceniana podczas codziennego mycia sztućców, garnków i naczyń. Co więcej, betonowa powierzchnia jest idealna do czyszczenia. Nie potrzeba środków chemicznych, aby zachować pełną higienę. Woda i szmatka skutecznie usunie każdy brud z jej powierzchni.
Betonowy zlew nie musi być szary
Choć beton najczęściej kojarzy się z szarym kolorem, to jego barwę można zmienić poprzez dodanie odpowiednich barwników. Żółty, zielony, czerwony – takie kolory można uzyskać na betonowej powierzchni. Czy taki zlew nie stanowiłby charakterystycznego punktu w Twojej kuchni? Kto chciałby mieć taki zlew?
Betonowy zlew musi być wysokiej jakości
Aby uzyskać niezaprzeczalne korzyści, jakie daje zlew wykonany z betonu, należy koniecznie zadbać o odpowiednią mieszankę. Zastosowany materiał musi pochodzić od renomowanych producentów, takich jak Górażdże, którzy gwarantują utrzymanie parametrów na najwyższym poziomie. Ich punkty sprzedaży znajdziemy w każdym regionie, w tym na śląsku, gdzie betoniarnia Wrocław odgrywa kluczową rolę. To właśnie tu zdobędziesz solidny fundament dla Twojej kuchni!